Alpaca's, koninklijke dieren

Al eeuwen worden in Latijns Amerika alpaca's gehouden om hun wol. Ze zijn al zowat 6000 jaar gedomesticeerd en ze zijn dus geen echte wilde dieren meer. Ze werden door de Inca's konkinklijke dieren genoemd, omdat de koninklijke families alleen maar kleding droegen die van hun fijne wol was gemaakt. Hun verre voorvaderen, de vicuῆas, leven wel nog in het wild. In Europa worden alpaca's sinds enkele decennia als huisdier gehouden en ja, ook voor de wol. In Vlaanderen en Nederland is het de laatste jaren zelfs een beetje een hype geworden. Bij de meeste liefhebbers gaat de wol helaas verloren.


Op de foto hiernaast zie je Leontine met haar zoontje Lejo. De wol van baby alpaca's wordt niet gebruikt voor de productie van breiwol omdat hij te kroezelig is en bijna onverwerkbaar.

Met een ambachtelijk proces wol produceren

Om de prachtige wol van onze dieren niet te laten verloren gaan besloten we om er een mooi eindproduct van te maken dat op een eerlijke en natuurlijke manier tot stand komt. Er is geen sprake van het "poolen" of samengooien van wol van talrijke dieren. De kleur van het dier bepaalt de kleur van de wol. Er wordt niet geverfd of gemengd, alles is puur natuur.


Op de foto hiernaast zie je onze liefste en meest bijzondere alpaca, Topito.

Topito is helaas blind. Toch handhaaft hij zich perfect in de kudde. Hij ruikt, voelt en hoort zich een weg doorheen het weiland en tot in het schuilhok en de voederplaats. Hij is ook nog eens superlief voor kinderen!